Blog

Zero waste versus reciclare. Care este diferența?

“Recycling is what we do when we’re out of options to avoid, repair, or reuse the product first. Firstly: Reduce. Don’t buy what we don’t need. Repair: Fix stuff that still has life in it. Reuse: Share. Then, only when you’ve exhausted those options, recycle.”

„Reciclarea este ceea ce facem atunci când nu mai putem evita, repara sau reutiliza produsul. Înainte de toate: Reduceți. Nu cumpărați ceea ce nu aveți nevoie. Reparați: Remediați lucrurile care încă mai au viață. Reutilizați: Împărtășiți. Și abia apoi, numai când ați epuizat aceste opțiuni, reciclați.”

Când te gândești la mișarea zero waste, cel mai probabil te gândești că e în strânsă legătură cu reciclarea.

Ei bine, conceptul de zero waste include cu siguranță și reciclarea, dar este mai mult decât atât. Principalul obiectiv al mișcării zero waste este de a reduce la minimum deșeurile produse, de a nu mai arunca nimic la gunoi, niciodată.

În termeni tehnici, se referă la o economie circulară, care este un model de producție și consum care presupune partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins. Când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este făcut sunt păstrate în cadrul economiei de câte ori este posibil. Acestea pot fi folosite din nou și din nou, creând astfel o valoare suplimentară.

În contrast, reciclarea se focusează strict pe problema deșeurilor. Este practic soluția la modelul economic tradițional, liniar, în care un produs este creat, consumat și apoi aruncat.

Chiar dacă toți reciclăm cu regularitate, doar 5% din materialele plastice sunt de fapt reciclate: 40% merg la groapa de gunoi și o treime își găsește drumul în ecosistemele noastre delicate (oceane, lacuri de apă dulce și râuri).

Mai mult, companiile nu numai că proiectează plasticul pentru a fi dificil sau imposibil de reciclat, dar inundația covârșitoare de plastic nou pe piață împiedică orice șansă de reciclare.

Cu siguranță nu spunem că nu ar trebui să reciclați. Ar trebui! Absolut! Doar că cea mai mare parte din ceea ce reciclați va ajunge într-o groapă de gunoi sau în ocean. Motiv pentru care reciclarea nu este soluția; ar trebui să fie mai degrabă ultima soluție.

Cercetările indică faptul că singura modalitate reală de a rezolva criza mondială de poluare cu plastic este de a produce pur și simplu mai puțin plastic.

Zero waste, pe de altă parte, înseamnă că niciun deșeu nu a fost produs. Acest lucru este posibil atunci când produsul de unică folosință sau cel cu durata scurtă de viață a fost înlocuit cu un produs gândit să dureze, să fie refolosit, reparat și/sau reciclat de mai multe ori.

În ultimii ani, subiectul zero waste a devenit popular, ceea ce este excelent, dar în mod surprinzător, nu este un concept nou. 

Totuși, definiția considerată cea mai corectă vizavi de zero waste este cea formulată de către Alianța Internațională Zero Waste care spune astfel:

„Zero waste este un obiectiv etic, economic, eficient și vizionar, de a îndruma oamenii în schimbarea stilului lor de viață și a practicilor pentru a emula cicluri naturale durabile, în care toate materialele aruncate sunt concepute pentru a deveni resurse pe care ceilalți le pot folosi.

Zero waste înseamnă proiectarea și gestionarea produselor și proceselor pentru a evita și elimina în mod sistematic volumul și toxicitatea deșeurilor și materialelor, de a conserva și recupera toate resursele și de a nu le arde sau îngropa.

Implementarea zero waste va elimina toate deversările pe uscat, apă sau aer care sunt o amenințare pentru sănătatea planetară, umană, animală sau vegetală. ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.