Blog

Ce este mișcarea zero waste?

zero waste

“We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly.” 

„Nu avem nevoie de o mână de oameni care fac la perfecție zero waste. Avem nevoie de milioane de oameni care o fac imperfect. ”

Probabil ai auzit până acum de termenul “zero waste” sau de expresia “un stil de viață zero waste”, dar ce înseamnă mai exact acest lucru?

Tot conceptul are la bază conștientizarea faptului că deșeurile produse de noi nu dispar pur și simplu odată ce le-am scos din casă. Ele se adună și devin poluante și nocive pe termen lung pentru noi și planetă, cele mai multe ajungând în oceane, iar descompunerea lor durează până la 500 de ani.

Așadar, a avea un stil de viață zero waste înseamnă să produci cât mai puține deșeuri, să  folosești cât mai puțin plastic de unică folosință, și să utilizezi în schimb, alternative sustenabile și reutilizabile. Practic, să poluezi cât mai puțin posibil.

Care sunt cele 5 principii de baza ale mișcării zero waste?

Refuse/Refuză

  • Refuză să cumperi produse cu mult ambalaj, mai ales dacă e din plastic;

Reduce/Redu

  • Limitează cantitatea de lucruri pe care le cumperi la strictul necesar;

Reuse/Reutilizează

  • Refolosește cât mai mult ceea ce ai deja;

Compost/Compostează

  • Permite deșeurilor organice, care foarte rar se descompun în gropile de gunoi, să se transforme în compost (îngrășământ agricol natural);

Recycle/Reciclează

  • transformă deșeurile în materiale și obiecte noi;

Este posibil să am un stil de viață zero waste/ zero deșeuri?

Periuțe de dinți din bambus, paie din inox și sacoșe de cumpărături reutilizabile : dacă îți sună cunoscute, ești deja pe drumul cel bun. Poți începe să faci mici schimbări în obiceiurile tale, refuzând plasticul de unică folosință și fiind mai atent atunci când cumperi un lucru nou. 

Scopul nu este acela de a atinge perfecțiunea – pentru că este practic imposibil să trăiești 100% fără a produce deșeuri – ci este mai mult despre intenția de a avea un impact pozitiv asupra planetei și de a face un efort conștient zi de zi în alegerile pe care le facem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *