Blog

7 pași spre un stil de viață zero waste

zero waste

„Refuse what you do not need. Reduce what you do need. Reuse what you consume. Recycle what you cannot refuse, reduce, or reuse. And rot (compost) the rest”.

„Refuză ceea ce nu ai nevoie. Redu ceea ce ai nevoie. Reutilizează ceea ce consumi. Reciclează ceea ce nu poți refuza, reduce sau reutiliza. Și compostează restul”.

Dacă ești familiarizat deja cu termenul de zero waste, dar îți este greu să faci pasul înspre acest stil de viață, îți oferim câteva idei 100% zero waste și ușor de pus în practică. Ține minte: schimbarea se face cu pași mici.

1. Renunță la paiele din plastic

Când iei masa în oraș, pur și simplu spune NU paielor din plastic. Anunță din timp ospătarul că nu dorești un pai la băutura ta și astfel te asiguri că nu te trezeșți cu unul direct în pahar, când deja va fi deja prea târziu să mai spui ceva. Dacă e absolut necesar paiul, atunci adu-ți propriul pai din inox sau bambus sau, și mai bine, un întreg set pe care îl poți împărți cu prietenii de la masă.

2. Poartă cu tine o sticlă reutilizabilă

Când ești pe drum, la un moment dat, cu siguranță ți se va face sete. Decât să cumperi o sticlă de apă din plastic, ține la tine o sticlă reutilizabilă pe care o poți umple pe tot parcursul zilei.

3. Folosește cosmetice solide

Este un pas care poate părea dificil, dar adevărul e că merită să treci la săpunuri și șampoane solide. Sunt chiar mai benefice pentru corpul nostru decât cele convenționale pentru că sunt făcute din ingrediente naturale, au o durată de viață mare și, de cele mai multe ori, sunt ambalate doar în hârtie sau carton. Evident, îți recomandăm să le alegi doar pe cele ambalate în hârtie/carton.

4. Folosește o cupă menstruală

Te-ai gândit vreodată la cantitatea de tampoane și absorbante pe care le folosești pe parcursul unei singure luni? Se estimează că o femeie generează peste 6 kg de gunoi pe an! Femeile care au încercat cupa menstruală spun că este o descoperire excelentă, iar pentru cele care nu se pot obișnui cu ideea unei cupe menstruale, există absorbantele reutilizabile.

5. Folosește dischete demachiante reutilizabile

Clasicele dischete demachiante din bumbac contribuie la volumul uriaș de deșeuri produse de industria de frumusețe în fiecare an. Fie ajung la groapa de gunoi, unde nu reușesc să se descompună complet, fie ajung în oceane, dăunând adesea vieții marine.

Dischetele demachiante reutilizabile funcționează la fel de bine ca cele clasice și sunt mult mai ecologice, deoarece pot fi folosite de sute de ori înainte de a le arunca sau de a le recicla. În plus, vei economisi și bani atunci când nu va mai trebui să refaci tot timpul stocul de dischete demachiante.

6. Educă-te despre cum să reciclezi

Știai că anumite tipuri de plastic nu pot fi reciclate? Educă-te pentru a afla unde, cum și ce să reciclezi și începe să pui în practică informațiile dobândite chiar acum. Reciclează orice și oricând poți. De asemenea, și atunci când nu ești acasă. Află cum să compostezi, dacă ai posibilitatea să faci acest lucru.

7. Folosește cât mai puțin din orice

Când realizezi că majoritatea produselor sunt concepute pentru a te încuraja să utilizezi mai mult decât ai nevoie de fapt, te vei simți stors de bani. Spre exemplu, nu cumpăra haine noi pentru un an / o lună / o săptămână, în funcție de obiceiurile tale de cumpărături. Ești sigur că ai nevoie de altă cămașă / rochie / pereche de pantofi? Probabil că nu. Pune banii pe care i-ai fi cheltuit într-un borcan, pentru o călătorie drăguță pe care dorești să o faci sau pentru alt lucru pentru care nu ai avea bani în mod normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.